18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNoi reglementări fiscale în 2009

Noi reglementări fiscale în 2009

Recuperarea pierderilor din acest an din profiturile următorilor şapte ani, majorarea deducerilor pentru contribuţiile la fondurile de pensii şi asigurări de sănătate facultative, eliminarea impozitului pe tranzacţiile bursiere şi depozitele bancare, cota de TVA de doar 5% pentru vânzarea de locuinţe sunt cele mai importante reglementări fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie.

 

De la 1 ianuarie 2009, au intrat în vigoare o serie de ordonanţe de guvern care aduc modificări Codului Fiscal. Prima dintre ele (OUG nr. 91/2008) stipulează că pierderea fiscală anuală realizată începând cu 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii şapte ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se efectuează în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora. OUG nr. 127/2008 se referă la unele măsuri pentru sprijinirea pieţei de capital pe perioada crizei financiare. În acest sens, profiturile realizate în 2009 atât de persoanele fizice sau juridice române, cât şi nerezidente, din tranzacţiile bursiere, nu vor fi impozitate. Textul amintit majorează limita deducerilor de la 200 la 400 euro/an de persoană a contribuţiilor la fondurile de pensii facultative, cât şi cheltuielile cu prima de asigurare voluntară de sănătate – de la echivalentul de 200 de euro la 250 de euro de persoană într-un an.

 

Deduceri de 20% pentru cercetare

 

OUG nr. 200/2008 introduce ca element nou: deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare. Acestea se vor realiza prin aplicarea unei cote de deducere de 20% din impozitul pe profit – la activităţile de acest gen. În cazul aparaturii şi al echipamentelor pentru cercetare-dezvoltare, se va aplica metoda de amortizare accelerată. Stimulentele fiscale pentru cercetare-dezvoltare se acordă în condiţiile elaborării de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), cu avizul Ministerului Finanţelor (MF), a unei scheme de ajutor de stat având ca obiect cercetarea-dezvoltarea. Tot prin OUG nr. 200/2008, începând cu 1 ianuarie 2009, nu se mai impozitează dobânzile la depozite şi/sau instrumentele de economisire – măsura fiind valabilă şi pentru persoanele fizice rezidente în state din afara UE. De la începutul anului se aplică şi o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe (inclusiv a terenului aferent). Măsura este valabilă pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA. Condiţia este ca, în cazul persoanelor necăsătorite, acestea să nu fi deţinut şi să nu deţină nici o locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota redusă de 5%. În cazul familiei, soţul şi soţia trebuie să îndeplinească această condiţie fiecare în parte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII